G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Seçim yasakları başlıyor

Seçim yasakları başlıyor

24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için geri sayım başladı. Nisan ayının son günlerinde Resmi Gazete´de yayımlanan seçim yasakları, YSK tarafından 14 ve 23 Haziran tarihlerinde belli başlıklarda uygulanacak.

24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için geri sayım başladı. Nisan ayının son günlerinde Resmi Gazete´de yayımlanan seçim yasakları, YSK tarafından 14 ve 23 Haziran tarihlerinde belli başlıklarda uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine son iki hafta kaldı. 24 Haziran seçimleri hızla yaklaşırken siyasi partiler 13 Mayıs Pazar günü başladıkları propaganda çalışmalarına hızla devam ediyor. Partiler miting, TV ve radyo programları, pankart, broşür ve afiş çalışmaları ile seçmenin oyunu almak için büyük bir çalışma yürütüyor. Seçim gününe son 10 gün kala YSK tarafından bir kısım seçim yasakları gelecek. 14 Haziran Perşembe günü başlayacak propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları ile basında kamuoyu araştırmalarının yayımlanması, temel atma törenleri, Başbakan ve Bakanların makam araçlarını kullanmaları, resmi ziyafet vermeleri ve memurların propaganda çalışmalarına katılmaları yasak olacak. Partiler propaganda çalışmaları ise 23 Haziran Cumartesi günü Saat 18.00´da sona erecek.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun´unun bir takım maddelerine göre belirlenen yasaklar ise şu şekilde:

Seçimlerde propaganda, bu kanun hükümleri dairesinde serbesttir. Propaganda, oy verme gününden önceki onuncu günün sabahında başlar ve oy verme gününden önceki günün saat 18.00´inde sona erer.

Basın, iletişim araçları ve internette propaganda
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilirler. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamaz. Ancak, siyasi partilerin kendi üyelerine gönderdiği sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar her zaman serbesttir.

Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaktır. Bu sürenin dışında yapılacak yayınların; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması şarttır. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunludur.

Törenlere ait yasaklar:

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, 62 nci maddede sayılı bütün daire, teşekkül ve müesseselerle Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunmak yasaktır. (?)(2)

Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar:

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamazlar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamaz ve resmi ziyafet verilemez. Yukarıda yazılı süre içinde Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında bu kanun hükümleriyle bağlıdırlar.

Memurların gezilere katılma yasağı:

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiç bir memur katılamaz.



Anahtar Kelimeler: Seçim yasakları başlıyor
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli