G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Ramazan´da beslenme nasıl olmalı?

Ramazan´da beslenme nasıl olmalı?

Özellikle uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle Ramazan´da dengeli beslenmek çok daha önemli. ART Tıp Merkezi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak Ramazan´da beslenme ile ilgili en önemli soruları yanıtladı!

Ramazan´da sağlıklı bir insanın metabolizmasında önemli değişiklikler olur mu?
Oruç sırasında gün boyunca kan şekeri ve tansiyon düşüyor. Ayrıca vücut ısısı azalıyor, üşüme, halsizlik, baş ağrısı yaşanabiliyor. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalıdır.
 
Yeterli su tüketmezsek ne olur?
Su tüketimine dikkat edilmezse vücut su oranı azalarak, su-tuz dengesi bozulduğu için işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yaşanabilir. İftarda azar azar su içmeye başlayarak sahura kadar mutlaka günlük su ihtiyacımızı tüketmeliyiz.
 
Ramazan´da kabızlık yaşanabilir mi?
Uzun süren açlık nedeniyle metabolizmanın yavaşlaması ve yetersiz sıvı alımı bazı kişilerde kabızlık sorunu ortaya çıkarabilir. Bunu önlemek için bol posalı beslenmek gerekir. İftarda sebze ve salata tüketimine yer vermek, iftardan sonra tatlı yerine mevsim meyvelerini tercih etmek çözüm olabilir. Hatta kayısı veya erik kompostosu tüketerek hem sıvı alımı hem de posa alımı dengelenebilir. Özellikle hareketsiz kişilerin iftardan sonra yapacağı kısa yürüyüşler hem kabızlığa hem de sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
 
Sindirim sistemimizi yormamak için neler yapabiliriz?
Ramazan ayı boyunca dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde başta mide - bağırsak hastalıkları olmak üzere birçok hastalık oluşma riski de Artıyor. Yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek ve yavaş yemenin henüz hazır olmayan sindirim sistemi için yardımı büyüktür.
 
İftarda önce çorbayla başlayıp yarım saat ara verdikten sonra ana yemeğe başlamalıyız. Ayrıca yağlı ve ağır besinler tüketilip ardından yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir. Sahurda yağlı ve ağır besinler yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks şekerlerden oluşan bir öğün olmalıdır.
 
Ramazan ayında yapılan büyük beslenme hataları nelerdir?
-Sahura kalkmamak
-Sahurda fazla miktarda yağlı besinler tüketmek
-İftarda çok miktarda, çabuk ve çok çeşitte yemek yemek
-Kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak
-Yeteri kadar sıvı tüketmemek.
 
Sahurda neler yemeliyiz?
Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Ancak sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından fayda var. Sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olacaktır. Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur. Unutulmamalıdır ki tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalıdır. Sahur yemeğinizi yedikten en az yarım ya da bir saat sonra uyumaya gitmenizi öneririm.
 
İftarda neler yemeliyiz?
İftarda fazla miktarda yemek yemek boş olan mideye yüklenilmesine sebep olacaktır. Bu durumda sindirim zorlaşacak, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı oluşacak, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanacaktır. Bu nedenle ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı ya da ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir.
 
Kimler sağlık açısından oruç tutmamalıdır?
Özellikle hamile ve emziren kadınların, şeker, tansiyon, hipoglisemi, kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı/yetmezliği olan bireylerin, sürekli ilaç kullananların, riskli ve yüksek dikkat gerektiren işlerde çalışanların, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların, sürekli seyahat halinde olanların, ruh sağlığı bozuk olanların oruç tutmaması gerekir.
 
Ramazan´da kilo almamak için neler yapmalıyız?
- Mutlaka sahura kalkın.
- İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğünde tüketmeyin.
- Bol su için.
- Sütlü tatlılar tercih edin.
- Bolca meyve ve sebze tüketin.
- Haftada iki kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.
- İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüş veya biraz egzersiz yapın.
- Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.
- Yavaş yiyin ve mutlaka iyice çiğneyin.www.milliyet.com.tr


Bakan Akdağ´dan Personel müjdesi.

Sağlık Bakanlığı 20 bin´e yakın sağlık personeli alımı yapacak.

OHAL kararnamesiyle kapatılan sağlık kuruluşları

Olağanüstü Hal kapsamında alınan önleme ilişkin kanun hükmünde kararnameyle 35 sağlık kuruluşu kapatıldı.

Bakan Mehmet Müezzinoğlu Tarih verdi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili tasarının bir ay içerisinde Meclis´e geleceğini söyledi.

112 Acil Komuta Merkezi´ne çevre düzenlemesi

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü´ne bağlı 112 Acil Komuta Merkezi´ne çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmaları yapıldı.

20´ye yakın felç hastası kurtarıldı..

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ve Kardiyoloji Ana Bilim dalları tarafından Erzurum´da yeni uygulanmaya başlattı..

Anahtar Kelimeler: Ramazan beslenme nasıl olmalı
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli