G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

İşte Suriyelilere Vatandaşlığın Ayrıntıları

İşte Suriyelilere Vatandaşlığın Ayrıntıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gündeme getirdiği "Suriyelilere vatandaşlık" konusu için öncelik belli oldu. İşte öne çıkan ayrıntılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın açıkladığı Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili ayrıntılara ulaşıldı. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu´nda görüşülen yasa tasarısına bayramdan sonra son şekli verilecek.

"Bürokratik süreçlerden uzak nitelikli ikamet izni" şeklinde tanımlanan yeni yasal düzenlemeler Suriyelilere vatandaşlığın yolunu açacak. Edinilen bilgilere göre başvuran herkese vatandaşlık verilmeyecek ancak vatandaşlık için başvuru yapmak şart olacak.

Doktorlar, mühendisler, akademisyenler gibi Türkiye´ye beyin gücü katkısı yapabilecek olanların vatandaşlık başvurusu yapması teşvik edilecek. Vatandaşlık verilecek sayısı en fazla olan grup ise kimsesiz kalan Suriyeli yetim ve öksüzler.

Düzenleme yasalaştığı takdirde savaş sonrası ülkelerine döndüklerinde bakacak kimsesi kalmayan çocukların vatanı artık Türkiye olacak.

500 BAŞVURU VAR

İçişleri Bakanlığı Koordinasyonu´nda AFAD, Göç İdaresi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü´nce vatandaşlık verilebilir durumdaki Suriyelilerle ilgili ön tespit çalışmalarına başlandığı öğrenildi. Şu ana kadar 500 Suriyeli´nin vatandaşlık için müracat ettiği kaydediliyor.

Teknik alt yapısı bu üç kurum tarafından yürütülen süreçlerin sonunda hangi Suriyelilerin vatandaşlık alabileceği belirlenmiş olacak. Vatandaşlık verilecek Suriyeli sayısının toplam rakamın yaklaşık 250 bin civarında olacağı tahmin ediliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye´ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık müjdesi vermişti.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Meydanında Valilik ve Kızılay´ın düzenlediği iftar programı sonrası konuşan Erdoğan, "Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar var. Ellerinden geleni bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize bu yardımı, bu desteği yaparak, onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz" demişti.

Türkiye´nin Suriye konusunda 6 yıl önce neredeyse bugün de aynı yerde olduğunu vurgulayan Erdoğan şunları söylemişti:

"Suriye´nin başındaki zalimdir işi bu noktaya getiren. 600 bin Suriyeli kardeşimizin ölümüne neden olan bir insan bu ülkede asla bir yönetici olarak değerlendirilemez. Varil bombalarıyla, konvansiyonel silahlarla, tankla, topla kendi vatandaşlarını öldüren böyle bir insan devlet terörü estirmez de kim estirir? PYD´li bir terörist, YPG´li bir teröristten bu çok daha ileri bir teröristtir. DAİŞ´liden çok daha ileri bir teröristtir"

Dış politikada son dönemde başlatılan girişimlerin bir sebebinin de Suriye sorununun çözümü için adım atılmasını kolaylaştırmak olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu çerçevede daha başka hazırlıklarımız var" dedi.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK

Türkiye´deki yaklaşık 4 milyon Suriyeli´nin tamamına vatandaşlık verilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. Vatandaşlık başvuruları tamamen gönüllük esasına dayalı olacak ve başvuran herkese vatandaşlık verilmeyecek. Bu durumda öncelikle bayramdan sonra gerekli yasal düzenlemeler tamamlandıktan sonra Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için başvuruda bulunmaları gerekecek.

KİMSESİZ SURİYELİ KALMAYACAK

Suriyelilere vatandaşlık verilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerde en önemli öncelik kimsesiz çocukların olacak. Türkiye´de halen yaklaşık 1 milyon eğitim öğretim çağında Suriyeli çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan 500 bini okula devam ediyor.

Çocukların önemli bir bölümü ise anne ya da babasından birinin vefat etmesi veya her ikisini de savaşta kaybetmeleri nedeniyle yakınlarınının desteğiyle hayatlarını sürdürüyor. Yeni yasal düzenlemelerin ardından savaş sonrası ülkelerine döndüklerinde dahi kendilerine bakacak kimsesi kalmayan Suriyeli kimsesiz çocukların ikinci vatanları Türkiye olacak.

İSTİSNAİ VATANDAŞLIK SÜRECİ

Türkiye´de halen yasal düzenlemelere göre sadece kan bağıyla bağlı olan kişilere vatandaşlık verilebiliyor. Bunun dışında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye´ye yararı olabileceği düşünülen kişiler vatandaşlık alabiliyor.

Vatandaşlık Kanunu´nda yapılacak düzenleme sonrası İstisnai Vatandaşlık Süreci getirilecek. Nitelikli İkamit İzni veya Turkuaz Kart´tan herhangi birini aldıktan sonra Türkiye´de en az 2 yıl ikamet edenlere İstisnai Vatandaşlık Süreci´ni tamamladıkları için vatandaşlığın yolu açılacak.

NİTELİKLİ İKAMET

Suriyeliler başta olmak üzere yabancıların hem iş kurmaları hem de çalışma hayatına daha kolay adapte olabilmelerini sağlayacak olan Turkuaz Kart´ın cebinde parası olan, kendi ülkesi yerine Türkiye´ye yaşamak isteyen eğitim, tecrübe, yabancı dil gibi özelliklere sahip nitelikli kişilere verilmesi planlanıyor.

Turkuaz Kart için Çalışma Kanunu´nda düzenleme yapılacak. Ülkelerindeki savaş gibi olağanüstü koşullardan kaçanarak Türkiye´ye sığınan göçmenlere ise Yabancılar ve Uluslarararası Koruma Kanunu´nda yapılacak değişikliklerin ardından Nitelikli İkamet İzni verilecek.

Bürokratik süreçlerden uzak şekilde düzenlenecek ikamet izni, ülkemize sığınan doktor, akademisyen, mühendis gibi nitelikli sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi tüm haklardanan yararlanarak Türkiye´de yaşamasını kolaylaştıracak.

Kaynak: Yeni Şafak



Yıldırım;Terörle mücadelede geri adım yok

Başbakan Binali Yıldırım, "Terörle mücadelemizde kararlılığımız aynen devam ediyor.

2017´de Tatiller hangi güne denk gelecek ?

2016 yılında uzun bayram tatilleri ile rahat bir yaz dönemi geçiren vatandaşı, 2017 yılında daha fazla mesai saati bekliyor.

Bu Haber SGK Borcu olanları ilgilendiriyor

Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren af yasası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin önemli maddeler içeriyor.

FETÖ elebaşı Gülen: Pişman değilim .

15 Temmuz darbe girişiminin mimarı, terör örgütü FETÖ´nün elebaşı Fetullah Gülen, örgütün faaliyetleri için, "Bu bağımsız olmanın bedeli olarak tanımlanabilir. Ben pişman değilim" dedi.

İş kurmak isteyen gençlere müjde

Hükümet Gençleri iş sahibi yapmak için kolları sıvadı.

Korgeneral Zekai Aksakallı aşiret liderleri ile görüştü

15 Temmuz´un kaderini değiştiren Dadaş komutan Zekai Aksakallı, Cerablus´ta ÖSO komutanları ve aşiret liderleriyle bir araya geldi

TSK´dan Cerablus açıklaması

Suriye´nin Cerablus şehrine yapılan Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili TSK´dan açıklama geldi.

Türkiye Cerablus´a girdi

Terör örgütü DAEŞ´in Suriye topraklarından Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan Cerablus´a gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler girdi, harekatı Zekai Aksakallı yönetiyor.

Bakan Ala´dan İstihbarat açıklaması

Bakan Ala Hükümet olarak İstihbarat teşkilatlarının yeniden yapılanması konusunda bir çalışma yürütüyoruz dedi.

Teröristbaşı Gülen´in doğduğu ev umumi tuvalet yapılacak

FETÖ terör örgütünün başı Fetullah Gülen´in Erzurum´daki doğduğu evin umumi tuvalet yapılacağı öğrenildi.

Meclis´te büyük tasfiye! Açığa alındılar

Meclis´te FETÖ operasyonu devam ediyor. Genel sekreter yardımcıları ve daire başkanları olmak üzere 30 yönetici açığa alındı.

RTÜK´ten flaş karar

RTÜK, darbe girişiminde bulunan FETÖ ile ilişkili olan radyo ve televizyon kuruluşlarını kapattı.

  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli