G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ERZURUM ENERJİ GÜNDEMİNDE

ERZURUM ENERJİ GÜNDEMİNDE

ERZURUM ENERJİ GÜNDEMİNDE

 ERZURUM ENERJİ GÜNDEMİNDE

Türkiye`nin enerji alanında attığı adımlara  dikkat çeken Başbakan Recep Tayip Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını 2006 yılının mayıs ayında hizmete açtık. Doğu-batı enerji koridorunun ikinci unsuru olan Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı sadece Türkiye`nin gaz talebinin karşılanması açısından değil aynı zamanda AB`nin hızla artan gaz ihtiyacının karşılanması açısından da önem taşıyor.? dedi.  

//KARADENİZ ENERJİ VE EKONOMİ FORMU

 

Karadeniz Enerji ve Ekonomi Formu`nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, bu yüzyılın en önemli gündem başlıklarından birinin enerji olduğunu, enerji arzının ise sürekli büyüme kaydettiğini söyledi. Talep artışının zamanında ve güvenli bir şekilde karşılanabilmesi için 2030 yılına kadar küresel çapta enerji sektörüne 26 trilyon dolar tutarında yatırımın gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, enerjide arz güvenliği ve sürdürülebilir enerji arzının önemine dikkat çekti.  

//ORTAK VİZYON  

Başbakan Erdoğan, "Ortak bir vizyonla hareket edersek, karşılıklı güven ve çıkar ilişkilerine ilkeler çerçevesinde riayet edersek, adaleti sadece ulusal bazda değil uluslar arası bazda da hızlı şekilde tesis edersek tüm zorlukları aşabilmemiz mümkün olacaktır" dedi.  

Dünyada 1.5 milyar kişinin henüz elektriğin ulaşamadığını belirten Erdoğan, "Son küresel finans krizi, bu tablonun sürdürülebilir olmadığını somut şekilde göstermiştir. Eğer daha ağır krizler yaşamak istemiyorsak, refahın küreselleşmesi, yoksulluğun giderilmesi ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılması konularına da daha bir hassasiyetle değinmek zorundayız" diye konuştu.  

//ERZURUM?UN ÖNEMİ  

Bölgesel barış imkanlarını geliştirmeden küresel barışın gerçekleşmeyeceğini ifade eden Erdoğan, enerji ihtiyacının büyük kısmını doğudan sağlayan Avrupa`nın Türkiye`nin hassasiyetini paylaşmasını beklediklerini belirterek şunları söyledi:  

Aktif bir şekilde hem ülkemizin hem bölgemizin enerji arz güvenliğini sağlamak üzere çok noyutlu enerji politikaları takip ediyor hem de önemli gaz ve petrol transit projelerinin geliştirilmesinde öncü olmak için gayret sarf ediyoruz" dedi.  

Türkiye`nin enerji alanında attığı adımlara da dikkat çeken Erdoğan şunşarı söyledi:  

"Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını 2006 yılının mayıs ayında hizmete açtık. Doğu-batı enerji koridorunun ikinci unsuru olan Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı sadece Türkiye`nin gaz talebinin karşılanması açısından değil aynı zamanda AB`nin hızla artan gaz ihtiyacının karşılanması açısından da önem taşıyor. Burada ülkemiz adına adım atmadık geleceği düşündük. Türkmen, Özbek, Kazak gazları gibi doğu orijinli gazların doğu-batı enerji koridorunun bütün boyutlarıyla tamamlanması amacıyla Bakü-Tiflis-Erzurum projesine bağlanması gerekiyor. Bu sebeple Avrupa için geliştirilmekte olan boru hattı projelerini en azından başlangıç aşamasında besleyebilecek olan Bakü-Tiflis-Erzurum projesine büyük önem veriyoruz.  

//NABUCCO PROJESİ  

Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının inşaatını tamamladık. 18 Kasım 2007 tarihinde resmi açılış töreni yaptık ve buradan gaz iletimine başlandı. Bu hattın İtalya bağlantısı, Güney Afrika gaz ringinin ikinci aşamasını oluşturuyor. Roma`da temmuz 2007`de anlaşmayı imzaladık, genel prensipleri belirledik. Yunanistan-İtalya bağlantısının önümüzdeki süreçte tamamlanmasıyla Hazar gazının orta Avrupa`ya kadar sevk edilmesini sağlayacağız.  

Avrupa`ya diğer gaz rotası ise, Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya hattı veya bilinen adıyla Nabucco projesidir. Nabucco`nun hükümetler arası anlaşmasını Ankara`da 13 Temmuz 2009`da imzaladık. Ayrıca projeye ilişkin destek anlaşmalarının önümüzdeki ekim ayı içerisinde imzalanması planlanıyor. Hatta projeye tedarik noktasında Irak`ı da teşvik ettik, bugün onlar da anlaşmanın içerisinde bulunmak suretiyle 15milyar metreküp yıl bir taahhütte bulundu.Yıllık yaklaşık 31 milyar metreküplük kapasiteye sahip olacak olan boru hattı projesi, Avrupa Komisyonu tarafından destekleniyor ama uygulama bekliyor. Bu uygulamaya geçilmesi sürecini bekliyoruz.Nabucco, bu konuda ortaya atılmış diğer projeler arasında en önde gelenlerdendir. Nabucco boru hattının Avrupa`nın kaynak ve güzergah çeşitliliğine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yine son varış yeri Avrupa olmak üzere Arap gaz botu hattının Türkiye`ye uzatılması için gerekli şartlar d terör saldırılarının bizim ülkemize ne kadar zarar verdiüzerinde görüşmelerimiz sürdürüyoruz. Hükümetler arası görüşmelerle birlikte ilgili ulusal gaz şirketleri arasındaki teknik çalışmalar da eş zamanlı olarak devam ediyor.  

Irak`ın yeniden yapılanması ve refahı için petrol ile birlikte doğalgazın önemli bir kaynak olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple Irak hükümetinin şartlar el verdiğince Avrupa`nın artan talebinin karşılanması için bir an önce doğalgazı ihraç ürünü olarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ceyhan bölgesindeki tesisler Irak gazı için büyük bir potansiyel arz ediyor."  



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 13.1 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.2 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı