G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Doğu İlleri Elektrikte AB'yi Yakaladı

Doğu İlleri Elektrikte AB

Doğu İlleri Elektrikte AB'yi Yakaladı

Ülkelerin kişi başına elektrik tüketimi aynı zamanda ülkelerin gelişmişlik düzeyini de gösteriyor. Türkiye'de 550 kilovat saat olan kişi başı elektrik tüketimi, AB ortalamalarının yarısı düzeyinde. Ancak Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki elektrik tüketimi kaçakla birlikte Avrupa ortalamasının tutturulmasına neden oldu. Kişi başı elektrik tüketimi Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde abone başına 1.230 kwh'nın üzerine çıkıyor. Bu da Brüksel'deki kişi başına tüketim oranlarına yakın. Kaçak elektrik rekortmeni Dicle Bölgesi'nin yıllık elektrik tüketimi 21 milyar kilovat seviyesinde. Yaklaşık bölgede 15 milyar kilovat elektrik kaçak olarak kullanılıyor.

‘Eşim yok giremezsiniz'

Bölge illerinde kaçak elektrik kullanımında ise akla gelmeyecek yöntemler kullanılıyor. Bir dağıtım şirketi yetkilisi kaçağın azaltılması gerektiğine dikkat çekerek Denetimlerde akıl almaz yöntemlere başvurulduğunu gördük. Sayacı yatak odasına koyup, okuma yapacak kişiyi içeriye eşi olmadığı gerekçesiyle sokmayabiliyorlar” dedi. Bir ay içerisinde abonenin aylık 150 kwh'ın altında tüketim yapması halinde sayaç okumaya gittiklerini ifade eden bir şirket yetkilisi manyetik çakmak ile sistemin devre dışı bırakıldığını aktardı. Sayaç okuma görevlisi gelmeden birkaç gün önce ise manyetik çakmakla durdurulan sayaç yeniden çalıştırılarak tüketim düşük gösteriliyor.

1 puan 30 milyon lira

Türkiye'de ortalama kaçak-kayıp oranı yüzde 15 seviyesinde. Ancak bu rakam Doğu'ya gittikçe inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde kaçak-kayıp oranı yüzde 75'ler seviyesinde. Vangölü Dağıtım'da ise yüzde 60'lara kadar ulaşıyor. Elektrik sektörü oyuncularının verdiği bilgilere Dicle Bölgesi'nde kaçak elektrik tüketimi 1 puan düşmesi halinde 30 milyon liralık kazanç ortaya çıkacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Dicle Bölgesi'ne verilen hedefe göre 2014 sonunda bölgedeki kaçak oranı yüzde 59 seviyesine inecek.

‘TASARRUFLU EV VAR AĞABEY'

Bölgede faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketi yetkililerinin verdiği bilgilere göre kaçak elektrik konut fiyatlarında da belirleyici oluyor. Örneğin aynı semtte aynı özelliklere sahip dairelerin fiyatlarını bile kaçak elektrik kullanımı belirleyebiliyor. Bu evin fiyatı yüzde 25 daha pahalı ama elektriği tasarruflu” denilerek evler kiraya verilebiliyor. Şehirdeki büyük otellerden bazıları ve perakendecilerin bir bölümünün de elektrik faturası ödemediği tespit edildi. Hatta lüks semtlerde bile elektrik sayaçlarını bozan aksamlar bulundu. Bir yetkili, Kaçak elektrik de Ar-Ge yapıldığına ve geliştirildiğine şahit oluyoruz. Bulunan cihazlar bizi bile hayretler içinde bırakıyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 17.2 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı