Hava Durumu
Sonraki 3 Gun icin Tahmin
Tum Iller
ERZURUM TARİHİ ESERLERİ PDF Yazdır e-Posta
Kullanıcı DeÄŸerlendirmesi: / 14
ZayıfEn iyi 
Erzurum Tarihi Eserleri
Administrator tarafından yazıldı   
Çarşamba, 18 Şubat 2009 22:26

 Rabia Hatun Türbesi

Erzurum, Hasan Basri Mahallesi’nde bulunan Rabia Hatun Türbesi İlhanlı Döneminden, XII. yüzyıldan kalmıştır. Bu türbenin kime ait olduğu ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yalnızca halk buraya Rabia Hatun ismini yakıştırmıştır.
Türbe kesme taştan yapılmış olup üzerini örten konik kubbesi yıkılmıştır. Türbe içerisinde üzerinde yazıt olmayan bir mezar bulunmaktadır.

Erzurum Kalesi

Yaklaşık 2000 m. yükseklikte bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan iç kale 5. yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmıştır.
Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren
Erzurum Kalesi, 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. Son zamanlara kadar Türkler tarafından kışla olarak kullanılmıştır. Kale Mescidi ve saat kulesi Türk mimarlığının ilk örnekleri olmaları bakımından önem taşırlar.

Tepsi Minare olarak da adlandırılan kule Ortaçağ'larda gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinin Barok Çağında saat kulesine çevrilmiştir. 1124-1132 yılları arasında hüküm süren Abu'l Muzafferüddin Gazi tarafından yaptırılmıştır. Tek büyük bir kubbe ile örtülen mescid geleneksel Türk mimarisinin özelliklerini taşır.

Erzurum Kalesi bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile, bunu çevreleyen dış kaleden meydana gelmiştir. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surlarından hiç bir eser kalmamıştır.

Surların yedi kapı ile dışa açıldıkları, bugün yerlerinde bulunmayan bu kapıların Tebriz Kapı,
Erzincan Kapı, Gürcü Kapı, Kars Kapısı,
İstanbul Kapı, Kavak Kapı ve Yeni Kapı adlarını taşıdıkları bilinmektedir. Günümüze ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2-2,5 m. arasında değişmekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadır.

Ulu Camii

Erzurum’un en eski camilerinden olan Ulu Cami, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Çifte Minareli Medresenin de yanındadır. Saltuklulara Atabey ismi yakıştırıldığından ötürü bu camiye Atabey Camisi de denilmektedir. Cami Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında yaptırılmıştır. Ancak onarımlarla özgün durumunu kaybetmiştir. Erzurum’a 1640 yılında gelen Evliya
Çelebi bu caminin toprak damlı olduğunu ve içerisinde de 200 çam direk bulunduğunu belirtmiştir. Ancak bu durumun biraz abartılı olduğu sanılmaktadır.

Cami Sultan IV. Murad zamanında yiyecek deposu olarak kullanılmıştır. Camideki kitabelerden anlaşıldığına göre değişik tarihlerde beş kez onarılmıştır. Erzurum Valisi Hüseyin Paşa 1639’da, Ali Efendi 1826’da camiyi onarmış, bunu 1858, 1860
yıllarında yapılan onarımlar izlemiştir. Bu onarımları belirten kitabeler de camiye yerleştirilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü 1957–1964 yılları arasında camiyi bir kez daha onarmıştır.

Camide yapılan farklı tarihlerdeki onarımlar iç mekânda karışık bir mimari ortaya çıkarmıştır. Bununla beraber 51.00x54.00 m. ölçüsünde dikdörtgen planlı olan caminin mihrap duvarına dik yedi ayrı sahından meydana gelmiştir. Bugün on altısı duvarlara bitişik kırk paye ibadet mekânında üst örtüyü taşımaktadır. Caminin birinci bölümü beşik tonozla örtülüdür. İkinci bölümün önündeki iki mekân 10 sütunun taşıdığı tonoz örtülüdür. Üçüncü ve dördüncü bölümlerin üst örtüsü payeler tarafından taşınmaktadır. Orijinal mihrabın bulunduğu bölüm beş payenin taşıdığı kubbe ile örtülüdür. Caminin içerisinde toplam 40 sütun bulunmaktadır. Caminin içerisi 28 pencere ile aydınlatılmıştır. Bunlardan güneydeki ikinci pencere üzerinde 1826 tarihli onarım kitabesi bulunmaktadır.

Caminin beş kapısı olup, bunlardan ikisi doğuda, üçü de kuzeydedir. Bu kapıların hiç birisi birbirine benzememektedir. Doğudaki birinci kapının iki yanında birer mihrapçık vardır. Bunun kenarına da 1860 yılında yapılan onarımın kitabesi yerleştirilmiştir. Caminin ilk yapımındaki mihrap duvarı önü hafif sivri kemerler üzerine oturan büyük pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür.

Günümüzde burada ahşap bir kubbe bulunmaktadır. Kubbe dışında kalan bölümler dıştan toprak damla örtülüdür. Caminin en gösterişli yönü orta eksendeki piramidal altı dizi mukarnas dolgulu tonozlu bölümüdür. Caminin sağ tarafında tuğladan yuvarlak gövdeli tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Minareye cami içerisinden çıkılmaktadır. Şerefeden yukarısı yıkılmıştır.

Erzurum Hamami

Çortan mahallesinde Gürcükapı

sı Çarşısı'nın meydan kenarındadır. Yapım tarihi bilinmemekle beraber XVI.-XVIII. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Hamamın eski sahibi Karabet Pastırmacıyan isimli bir Ermeniymiş. Bu nedenle hamam, ilk isim olarak "Pastırmacı Hamamı" ismini almış. Hamam harap ve metruk haldeyken Fazıl Hamutçu satın almış, onarmış ve yeniden işletmeye açarak ismini "Fuadiye Hamamı" koymuştur. Daha sonra, Fazıl Hamutçu'nun varisleri hamamı Adnan Denizli'ye satmışlar o da "Erzurum Hamamı" olarak adlandırmıştır.

 


Klasik Osmanlı hamam plan düzeninde yapılan hamam soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve halvet bölümlerinden meydana gelmiştir. Hamamın soğukluğu çok aydınlıktır. Ortada güzel bir şadırvanı vardır. Soyunmalık kısmının üzeri sekiz dilimli ahşap kubbeli bir tavanla örtülmüştür. Ilıklığın kuzey-güney yönünde beşik tonozla örtülü olduğu sanılmaktadır. Sıcaklık ise kare bir mekân ve bunun etrafında çapraz tonozlu halvet hücrelerinden meydana gelmiştir. Bunlardan sıcaklık ve halvet kubbeli kare bir mekân çevresinde sıralanmışlardır. Sıcaklık yerinde büyük bir kubbenin örttüğü "göbek taşı" bulunmaktadır. Burada sekiz halvet hücresi ve 61 kurna bulunmaktadır. Bu bölümün üzeri içten Türk üçgenleri dıştan da kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Bu türdeki plan düzeni ile Erzurum hamamları arasında Fuadiye Hamamı’nın ayrı bir konumu bulunmaktadır.
 

Son Güncelleme: Perşembe, 19 Şubat 2009 07:53
 

Yorumlar  

 
+1 #2 dadaş 2010-02-22 17:30 erzurumun cifte minaresi nerde Alıntı
 
 
0 #1 KaaN 2009-12-05 10:55 ÇooooK GüZeL oLmuŞ SaoL Alıntı
 

Yorum ekle

Lütfen Yorumlarınızı Ahlak ve Hukuk Kuralları içinde tutunuz.


Güvenlik kodu
Yenile

ERZURUM TANITIM FİLMİ

En Sonki Yorumlar

  • Su güzelim resime bakarmisiniz lütfen arkadaslar? Kis olimpiyatlarini n Erzurum´da yapilmasi gerekiy...
  • millete ders olsun diye bir eylem gerçekleÅŸtirmek istedim maytapların bir arya geldıgınde nekadar te...
  • Toplu ulaşım kan aÄŸlıyor.Sayın baÅŸkan neden baÅŸka iÅŸlerle uÄŸraşıyor Allah aÅŸkına. Halk olarak otobüs...
  • SAYIN BAÅžKANIM 5 ADET ÜNİVERSİTE ERZURUMA OLUÅžTURULUYOR, SİZ HİÇ BÖLGEYE OLUÅžTURULMASI İÇİN GAYRET E...
  • cem abi saç ektirse ne olur ektirmeseler ne olur. Bu gün çalıştırdıkları kaçak işçi Asfalt plentinin...
  • ellerine saÄŸlık ablacımmmm harika bi haber yaptın çokkkkk teÅŸekkür ederimm beni kırmayıp yaptığın iç...
  • EÄŸerki o saçlar benim param ile ekilmiÅŸse ki buyuk ihtimal öyle o saçlar dibinden yolunmaz mıı
  • allaha nasıl hesap vereceksiniz
  • yüreÄŸine,diline ,kalemine saÄŸlık dostum cem kardeÅŸim
  • diline,kalemine ,yüreÄŸine saÄŸlık deÄŸerli dostum cem
NİZAM KOMPRESÖR
Sanayi Sitesi 1.blok No:16 TEL : 0442 242 81 05

anadoluhaber.com

Telif Hakkı © 2010 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla! GNU/GPL lisansı altında özgür bir yazılımdır.