G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

SURİYELİ DİLENCİLER BIKTIRDI

SURİYELİ DİLENCİLER BIKTIRDI

SURİYELİ DİLENCİLER BIKTIRDI

 

Çevre vilayetlerden gelen dilencilerden sonra şimdi de yurt dışından gelen dilenciler Erzurum´a akın etmeye başladı.

Kentin çeşitli bölgelerinde dilenen kadın, çocuk, genç dilenciler vatandaşı canından bezdirdi.
Bir süreden beri kentin çeşitli bölgelerinde ikamet eden ve neredeyse her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan Suriyelilerin dilenirken ısrarcı olması tepkilerin artmasına neden oluyor. Dilenci çocuklar esnaf ve vatandaşlardan para alamadıklarında ya küfür ediyorlar ya da beddua ediyorlar. Bu duruma bir süredir tanıklık eden esnaflar artık isyan etmeye başladılar.

?Bu şehirde polis, zabıta, denetimle ilgili hiç mi yetkili yok?? diyen esnaflar, ?iş yerimize müşteriden çok dilenciler gelmeye başladı. Tek tük gelen müşterilerimizi de huzursuz etmeye başladılar. Dilenciliğinde bir adabı var. Bunlar sülük gibi vatandaşa yapışıyor. Zorla para istiyorlar. Para vermeyenlere de küfür ediyorlar, beddua ediyorlar. Böyle bir rezillik dünyanın hiçbir yerinde yoktur? diyerek sitemde bulundular.

Dilenciliği meslek haline getiren ve çoğunluğu il dışından gelen kadın, çocuk, genç dilenciler esnaflar başta olmak üzere vatandaşların büyük tepkisine neden oluyorlar. Dilenciler gün boyu iş yeri, resmi kurum, apartman ve sitelerde dolaşarak dilenenler kaldırım boylarında bir araya gelip istişarelerde bulunuyorlar.

Özellikle şehrin işlek caddelerindeki trafik ikaz ışıklarını sabahın erken saatlerinden itibaren mesken tutan Suriyeli dilenciler, 50. Yıl kavşağı, Gez Mahallesi kavşağı, Yenişehir kavşağı ve trafik akışının yoğun olduğu yerlerde, ellerinde taşıdıkları ?Suriyeliyim Allah rızası için bana yardımcı olur musunuz? Türkçe bilmiyorum´ yazılı kağıtlar da tek elden üretilmiş gibi görünüyor. 

ÇOCUK İSTİSMARI

Çaykara Caddesi güzergahında kaldırımda oturarak dilenen ve Suriyeli olduğunu iddia eden kadın hem çocuk istismarı yapıyor hem de duygu sömürüsü yapıyor. İç savaştan kaçan ve Türkiye´ye sığınan Suriyelilere hükümetin her türlü olanağı tanıdığını belirten vatandaşlar, dilencilik yapanlara da bir anlam veremediklerini söylediler.

Fakirlik ve yoksulluğun kol gezdiği ilimizde dilencilik başlıca geçim kaynaklarından oldu. Cadde ve sokaklarda sayılarında her geçen gün artış olduğu gözlenen dilenciler başta esnaflar olmak üzere vatandaşları canından bıktırdı.

Belediye Zabıta ekiplerinin sıkı denetimlerine rağmen kentte cirit atan dilenciler şehri mesken tuttular. Kenti adeta parselleyen dilenciler, başta Devlet Hastanesi, iş merkezleri gibi vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde dilenerek geçimlerini sürdürmeye çalışıyorlar.

Adım başı dilenciler ile karşılaşan vatandaşlar, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sayın Mehmet Ağır´ın bu duruma köklü çözüm bulunmasını istiyor. Ana ve ara sokaklarda boy gösteren dilenciler, ev ve işyerlerini de sık sık rahatsız ederek, özellikle esnafın iş yaşamını engelliyorlar.İ

CUMA GÜNLERİ CAMİ ÖNLERİNE AKIN EDİYORLAR
İstasyon caddesinin yanı sıra çok sayıda iş merkezinin merdivenleri de dilencilerin mekânı oldu. Cuma günleri başta olmak üzere vazgeçemedikleri mekânlardan biride cami önleri. Cuma günleri her caminin önünde 6-7 dilencinin mekan tuttuğunu kaydeden vatandaşlar, ?insanların dini duygularını dahi dilenerek kullanıyorlar? diyerek tepki gösterdiler.

Bazıları da esnafları tek tek dolaşarak ya da caddelerde yürüyenlerin ardına takılarak para almaya çalışıyorlar. Dilencilerin diğer çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Bunun yanı sıra bazı genç kadınlar ve yaşlılar da dilenenler arasında. Özellikle kimi genç kadınlar, caddenin ortasına serdiği bir parça bezin üzerine körpe çocuğunu bırakarak, insanların duygularıyla oynamak suretiyle para alma yolunu deniyor.



  • Salı 16.2 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı