G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

FETÖ okullarındaki yolsuzluklar belgesel oldu

FETÖ okullarındaki yolsuzluklar belgesel oldu

ABD´de Paralel Devlet Yapılanması´na (PDY) bağlı okullardaki yolsuzlukları anlatan "Killing Ed" (Ed´i Öldürmek) adlı belgesel birçok eyalette gösterime girdi.

 

 

Amerikalı bağımsız film yapımcısı Mark Hall tarafından çekilen belgesel, yapımcısının açıklamalarına göre "ABD´deki en yaygın sözleşmeli (charter) okullarındaki yolsuzlukları" ele alıyor.

Geçtiğimiz günlerde New York´ta gösterime giren ve birçok eyalette de gösterimi yapılan belgeselde, tamamen ABD vatandaşlarının vergileriyle beslenen sözleşmeli okullar listesinin en üst sırasında, neden Türkiye tarafından "terörist" olarak tanımlanan bir kişinin yönetimindeki okulların yer aldığı sorgulanıyor.

Amerikan medyasında çıkan haberlere göre yapımcının, özellikle Teksas eyaletindeki PDY´ye ait sözleşmeli okullardaki yolsuzlukları gündeme taşımak için belgeseli hazırladığı belirtiliyor.

Belgeselde, Teksas´taki bazı PDY okullarında çalışmış öğretmenlerin, çocukları bu okullarda okumuş bazı velilerin ve konuyla ilgili uzmanların görüşleri de yer alıyor.

Belgeselin duyuru metninde, ABD´de Fetullah Gülen hareketine ait sözleşmeli okulların aynı zamanda son dönemde Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından da mali soruşturma altında olduğu vurgulandı. Aynı şekilde ABD hükümetinden yıllık yaklaşık 500 milyon doların bu okullara aktarıldığı ve Paralel Yapı okullarının bu pastadan çok büyük bir pay aldığı belirtildi.

BELGESELE TEKSAS´TA SANSÜR
Belgeselin yapımcısı Hall, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, belgeselinin birçok eyalette gösterimde olmasına rağmen kendi memleketi Teksas´ta gösteriminin engellendiğini ve bundan dolayı çok üzgün olduğunu dile getirdi.

Belgeselin en çok da Teksas´taki sözleşmeli okullarla ilgili olduğunu ve gösteriminin neden engellendiğini bilmediğini dile getiren Hall, belgeselin Teksas´taki birçok film festivali tarafından da göz ardı edildiğini kaydetti.

Sözleşmeli okullarla ilgili bir belgesel veya film yapmanın çok zor olduğunu da ifade eden Hall, bu konunun Amerikan eğitim sistemindeki en önemli sorunlardan biri olduğunu ve insanların bu hassas konuda kamera karşısına geçmeyi pek istemediklerini ifade etti.

Belgeselin galasında yapımcı Hall ile birlikte izleyicilerin sorularını cevaplayan sözleşmeli okullar konusunda uzman Sharon Higgins de, PDY okullarıyla bağlantılı kurumların her yıl çok sayıda üst düzey Amerikalıyı Türkiye seyahatine götürdüğünü ve bu konunun kamuoyunda ciddi rahatsızlık kaynağı olduğunu vurguladı.

"Killing Ed", Julien Dubuque Uluslararası Film Festivali "En İyi Belgesel" ödülüne aday gösterildi.

PARALEL YAPI´NIN ABD´DEKİ OKULLARINA YÖNELİK SORUŞTURMALAR SÜRÜYOR
FBI´ın ABD´deki Paralel Yapı okullarına yönelik 2014 yılında başlattığı soruşturma halen devam ediyor. FBI soruşturmasının ilk ayağında PDY´ye ait Chicago´daki Concept Okulları adı altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003 - 2013 yılları arasında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti. İlk etapta 3 eyalette başlatılan soruşturma süreci genişleyerek devam ediyor.

Geçen yıl kasım ayında ABD Kongresi üyesi Raul Grijalva, Eğitim Bakanı Arne Duncan´a mektup göndererek, PDY bağlantılı okullar hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili rapor talep etmiş, konu bu vesileyle Kongre´nin de gündemine gelmişti.

Son yıllarda ABD´deki sözleşmeli okulların, devletten aldıkları fonlardan haksız kazanç elde etmeleri yeni bir tartışma konusu olarak sık sık gündeme geliyor.

Paralel Yapı´nın bu ülkedeki sözleşmeli okullar üzerinden haksız kazanç elde ettiğine yönelik şikayet ve soruşturmalara her geçen gün yenileri ekleniyor.



  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli