G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ESNAFA VERİLMESİ GEREKEN KREDİ KİM BİLİR KİMLERE GİTTİ!

ESNAFA VERİLMESİ GEREKEN KREDİ KİM BİLİR KİMLERE GİTTİ!

Sayıştay, hükümetin KOSGEB aracılığıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere dağıttığı 50 bin liralık sıfır faizli işletme kredilerinde usulsüzlük tespit etti.

 

 

Sayıştay, hiç faiz alınmadan rmalara dağıtılan 50 bin liralık kredilerin yüzde 65´inin hatalı olduğunu, KOSGEB yönetiminin rmaların beyanlarını denetlemeden kredi verdiğini belirledi.

KOSGEB´in 2016 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, hükümetin ekonomiyi canlandırmak için bütçeden nanse ederek KOBİ´lere dağıttığı 50 bin liralık sıfır faizli kredilerin önemli bir bölümünün şartları uymayan rmalara gittiğini ortaya çıkardı.

KOSGEB´in krediyi verirken rmaların kendi beyanlarını dikkate aldığını ancak bu beyanların doğru olup olmadığını daha sonra yeterince kontrol etmediğini belirleyen Sayıştay´ın raporunda şu kritik tespitlere yer verildi: ?Beyan esasının kontrol gerekliliğinin en belirgin kanıtı KOSGEB tarafından 15 bin KOBİ için uygulamaya konulan 50 bin liralık sıfır faizli kredinin uygulanma sürecinde ortaya çıkmıştır. Bu destekten yararlanacakların tespitinde işletmenin çalışan sayısı ve net satış hasılatı esas alınmış ve başvuran 244 bin 980 işletmeden 15 bin işletme bu kriterler esas alınarak seçilmiştir. Ancak bu kriterler gerçek veriler üzerinden değil işletme beyanı üzerinden yapılmıştır.

Yapılan incelemeler neticesinde, 15 bin kişilik asil listeye giren 3 bin 358 işletmenin beyanlarının doğruluğu gerçek veriler üzerinden kontrol edilmiş bu beyanların yaklaşık yüzde 65´inin hatalı olduğu, yalnızca yüzde 35´inin tam ve doğru olduğu görülmüştür.? 

Sayıştay, 50 bin lira gibi bir kredinin faizsiz olarak rmalara dağıtılırken sadece rmanın beyanının esas alınamayacağını, KOSGEB´in bu beyanların doğru olup olmadığını çok iyi kontrol etmesi gerektiğini de ifade ederken sorunun 2015 yılı raporunda da dile getirilmesine rağmen hala bir çözüme kavuşturulamadığını da bildirdi.

KAYNAK: KOCAELİKOZ



  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli