G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Cizre´de her ev mevzi her sivil canlı kalkan

Cizre´de her ev mevzi her sivil canlı kalkan

Cizre´de her ev mevzi her sivil canlı kalkan

Evler arasında kaçış zincirleri oluşturan örgüt, güvenlik güçlerinin yer tespitini zorlaştırmak için duvarlarda açtığı deliklerlerden kurşun yağdırdı. Tehditle içerisinde sivillerin olduğu her ev mevzi, her sivil de canlı kalkan olarak kullanıldı. 
Cizre´de 4 Eylül´de başlayan sokağa çıkma yasağı Cumartesi günü sabahı sona ererken, operasyonun ayrıntıları da netleşmeye başladı. Buna göre PKK, Cizre´de Kobani´de şehir savaşlarında yürütülen tüm yöntemleri kullandı.

600 SİLAHLI TERÖRİST

70 kişilik dağ kadrosunun eğittiği 200 YDG-H mensubu sokaklara hendekler kazarak mayınlar döşedi, bölgedeki 16-17 yaşındaki teröristleri de saflarına katan örgüt, güvenlik güçlerine 400 ila 600 kişilik bir silahlı kuvvetle saldırdı. Sokağa çıkma yasağı ara ara ilan edilen Cizre´de polis ve asker henüz ilçeyi terk etmedi. Cizre´nin temizlenmesi için daha uzun süreye ihtiyaç bulunduğu, Yüksekova, Şemdinli, Silopi başta olmak üzere bazı ilçelerde benzer örgütlenmeye giden YDG-H´nin psikolojik olarak çökertileceği belirtildi.

DUVARLAR DELİK DEŞİK

PKK Cizre´de Kobani yöntemiyle kaçak savaştı. Güvenlik güçleri duvarlarda açılan kurşun deliklerinden ateş altına alınırken namlu alevini göremeyen güvenlik güçleri saldırının nereden geldiğini tespit etmekte zorlandı. İşte Cizre operasyonunun detayları:

KARŞI ÇIKANLARIN EVİNİ TARADILAR

Teröristler yakalanmamak için ilginç yöntemlere başvurdu. Cizre´de evlerin yan yana oluşundan faydalanılarak halka zorla kapı-pencereler açık bıraktırıldı ve evler arasında pencereden pencereye, bahçeden bahçeye önceden hazırlanmış yollar üzerinden geçişler yapılarak bir kaçış zinciri oluşturuldu.

DELİKLERDEN ATEŞ AÇTILAR

Kapı ve penceresini açmayan evleri de taradılar. Böylelikle polisin operasyon etkisi azaltıldı. Polis ve askerin karşılık verememesi için de çatışmalarda Kobani´de keskin nişancıların kullandığı saldırı yöntemine başvuruldu. Çatışmalarda namludan çıkan ateşi hedefleyerek vuran polis ve askere, evlerin duvarlarına açılan 50 santimetrelik kurşun deliğinden ateş edildi. Kurşun deliklerinden sokağı izleyen teröristler menzillerine güvenlik unsurları geldiğinde ateş açtı.

NAMLU ALEVİNİ GİZLEDİLER

Ancak duvarın gerisinden ateş edildiği için de namlu alevini göremeyerek ateşin nereden geldiğini anlayamayan güvenlik güçlerinin karşılık vermesi engellendi. Bu sistem evlerin duvarlarına kurularak da sivil halka zarar vermek konusunda hassas olan güvenlik güçlerinin bu hassasiyeti kullanılmış oldu.


112´YE 100 TUZAK
Teröristler 112 Acil Servis´e 100´ün üzerinde çağrı yapılarak çatışmaya çekilmek istendi. Polis ve Ambulanslar alınan çağrıları dikkatli değerlendirerek çoğunun ardından gittikleri güzergahta saldırıya uğradılar. Böylelikle teröristler bölgede sosyal devletin görevlerini yerine getirmesini de engelleyerek, bugün gündeme getirilen "cenazeler bile alınamadı" gibi algı operasyonlarının yaratılmasını sağladılar. Yine son günlerde gündeme getirilen "özel harekatçıların bıraktığı bombayla ayakları kopan çocuk" iddiasının da gerçeği yansıtmadığı, çocuğun bir araba lastiğine PKK tarafından yerleştirilen mayının patlaması sonucu yaralandığı öğrenildi. Ancak yürütülen bu algı operasyonu sosyal medyada başarılı oldu.

TEHDİTLE SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

Güvenlik güçlerinin operasyonuna karşı PKK bölge halkını sivil itaatsizliğe ve canlı kalkan olmaya zorladı. Destek vermeyenler ise tehdit edildi ve PKK´ya hedef oldu. Güvenlik güçlerinin bölgede yürüttüğü operasyon ve çatışmalarda HDP ilçe teşkilatı üyelerinin sık sık sivil halkla beraber gelip araya girerek canlı kalkan oluşturduğu öğrenildi. Cizre´de olağanüstü şartlarda gerçekleşen operasyonda 8 günün ardından bölge hendeklerden mayınlardan tamamen arındırılamadı. Ancak 8 gün sonra kaldırılan sokağa çıkma yasağı aralıklarla devam ederken polis ve asker Cizre´den de çekilmedi. Polis ve askerin teröristlerin bu süreçte güç kazanmasını engellemek üzere bölgede bulunduğu ve emir halinde göreve hazır oldukları bildirildi.

2 BİN 500 POLİS, 150 KOMANDO

Cizre´de 4 Eylül´de ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla başlatılan temizlik operasyonunda 800 Özel Harekat Polisi, bin 700 polis memuru, 35 Kobra zırhlı personel taşıyıcı, 30 TOMA, 50 zırhlı Land Rover araç, 6 zırhlı kepçe ile yer alırken, TSK ise operasyona havadan 3 insansız hava aracı, 8 jandarma komando timi (yaklaşık 150 asker), 8 tank, 8 Cobra, 8 Kirpi araçla destek verdi. Operasyonda telsiz görüşmelerinden 60-70 terörist kod adı tespit edildi. Bu teröristlerin 3 ila 10 kişilik grupları yönlendirdiği düşünüldüğünde, operasyonda 400 ila 600 silahlı terör unsuruna karşı mücadele verildi. 70-80 kişilik dağ kadrosunun eğittiği 200 YDG-H mensubu sokaklara hendekler kazarak mayınlar döşedi. Belediyenin yol yapımı için getirdiği ağır taşlardan oluşturulan bazı barikatları 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı´ndan gönderilen tanklarla söküldü ve ulaşılan EYP´ler imha edildi.

DİĞER İLÇELERDE DE AYNI SENARYO

Cizre´nin şehir direnişinde PKK açısından taşıdığı önem düşünüldüğünde bölgedeki güvenlik kaynakları, Cizre´nin tamamen temizlenmesinin bölgede aynı tür yapılanma içerisinde olan diğer ilçe yapılanmalarında da büyük bir psikolojik çöküntü oluşturması açısından önemine işaret ettiler. Halen bölgede başta Yüksekova, Şemdinli, Silopi olmak üzere Kızıltepe, Midyat, Nusaybin, Diyarbakır Sur ilçesi, Bismil Silvan´da da benzer şehir yapılanmalarının bulunduğu değerlendiriliyor. Sokağa çıkma yasağı süresince bölgede halka ekmek dağıtımı yapıldı. Bazı marketler açık tutularak halkın ihtiyaçlarının karşılanması sağlandı. Halk mağdur edilmedi

Yeni Şafak



Yıldırım;Terörle mücadelede geri adım yok

Başbakan Binali Yıldırım, "Terörle mücadelemizde kararlılığımız aynen devam ediyor.

2017´de Tatiller hangi güne denk gelecek ?

2016 yılında uzun bayram tatilleri ile rahat bir yaz dönemi geçiren vatandaşı, 2017 yılında daha fazla mesai saati bekliyor.

Bu Haber SGK Borcu olanları ilgilendiriyor

Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren af yasası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin önemli maddeler içeriyor.

FETÖ elebaşı Gülen: Pişman değilim .

15 Temmuz darbe girişiminin mimarı, terör örgütü FETÖ´nün elebaşı Fetullah Gülen, örgütün faaliyetleri için, "Bu bağımsız olmanın bedeli olarak tanımlanabilir. Ben pişman değilim" dedi.

İş kurmak isteyen gençlere müjde

Hükümet Gençleri iş sahibi yapmak için kolları sıvadı.

Korgeneral Zekai Aksakallı aşiret liderleri ile görüştü

15 Temmuz´un kaderini değiştiren Dadaş komutan Zekai Aksakallı, Cerablus´ta ÖSO komutanları ve aşiret liderleriyle bir araya geldi

TSK´dan Cerablus açıklaması

Suriye´nin Cerablus şehrine yapılan Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili TSK´dan açıklama geldi.

Türkiye Cerablus´a girdi

Terör örgütü DAEŞ´in Suriye topraklarından Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan Cerablus´a gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler girdi, harekatı Zekai Aksakallı yönetiyor.

Bakan Ala´dan İstihbarat açıklaması

Bakan Ala Hükümet olarak İstihbarat teşkilatlarının yeniden yapılanması konusunda bir çalışma yürütüyoruz dedi.

Teröristbaşı Gülen´in doğduğu ev umumi tuvalet yapılacak

FETÖ terör örgütünün başı Fetullah Gülen´in Erzurum´daki doğduğu evin umumi tuvalet yapılacağı öğrenildi.

Meclis´te büyük tasfiye! Açığa alındılar

Meclis´te FETÖ operasyonu devam ediyor. Genel sekreter yardımcıları ve daire başkanları olmak üzere 30 yönetici açığa alındı.

RTÜK´ten flaş karar

RTÜK, darbe girişiminde bulunan FETÖ ile ilişkili olan radyo ve televizyon kuruluşlarını kapattı.

Anahtar Kelimeler: Cizre mevzi sivil canlı kalkan
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli