G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ANNE SÜTÜ ALERJİ HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

ANNE SÜTÜ ALERJİ HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

ANNE SÜTÜ ALERJİ HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

ANNE SÜTÜ ALERJİ HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

Şifa Hastanesi Deri, Zührevi ve Allerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Ozangüç, besin alerjisini önlemede etkili yolun anne sütü olduğunu söyledi.
Şifa Hastanesi Deri, Zührevi ve Allerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Ozangüç, alerjik hastalıkları ve besin alerjisi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Allerjik tepkilerin akciğerden kan dolaşımına kadar birçok organ üzerinde etkili olduğunu belirten Ozangüç, allerjenlerin deri üzerinde de etkili olduğuna dikkat çekti. Ozangüç, ?İlk lokmanızı aldıktan kısa bir süre sonra karıncalanma hissedebilirsiniz. Yutkunmayla birlikte besin, yemek borusuna geçer. Burada alerjik tepkinin tetiklenmesi, boğazınızda daha fazla yanmaya ve belki de sıkışma duygusuna yol açacaktır. Üçüncü durak mide ve bağırsaklardır. Alerjik tepkiler burada karın ağrısı, ishal ya da kusmayla sonuçlanabilir. Alerjenler bağırsaklardan kan dolaşımına geçtiğinde bütün vücudu dolaşma olanağı bulur. Bu yolculuğun akciğerlere kadar uzaması solunum güçlüğüne ve hatta ataklara yatkınlığı olanlarda astıma yol açabilir. Alerjenler etkilerini deride de göstererek, kurdeşen ya da dabaz gibi alerjik tepkiler doğurabilir.Bütün bunların olması için birkaç dakika ile bir saat arasında değişen bir sürenin geçmesi yeter.? diye konuştu.
    Besin alerjilerinin ilaçla engellenemeyeceğini ifade eden Ozangüç, çocuklarda ve büyüklerde en çok tüketilen yiyeceklere karşı alerjinin daha sık görülebileceğini kaydetti. Besin alerjilerinin ciddi ve hayatı tehdit edebilecek durumlara neden olabileceğini ifade eden Ozangüç şunları söyledi:
    ?Anaflaksi bütün alerjik tepkiler içinde en tehlikeli olanıdır. Hemen tedavi edilmezse, ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir. Besinler, arı sokmaları ve ilaçlar gibi her alerjen anaflaksi tepkisini tetikleyebilir. Anaflaktik şokun ortaya çıkma sıklığı son derece düşüktür. Ortalama bir kişinin ömür boyu böyle bir durumla karşılaşma riski yaklaşık yüzde 1?dir. İşin kötü tarafı, bunun ne zaman olacağını kimse söyleyemez. Besin alerjisi gelişimini önleyebilmede en etkin yöntem bebeklerin ilk 6 ay mutlak anne sütü ile beslenmesi, katı gıdaların mümkün olduğu kadar geç dönemde verilmesidir. Belirtiler birkaç hafta sürerse, allerji uzmanına başvurarak, gıdalarla yapılan alerji deri testleriyle, neye alerjiniz olduğunu öğrenebilirsiniz. Bütün alerjilerde olduğu gibi besin alerjileri konusunda da en iyi çare soruna yol açan besinlerden kaçınmaktır



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 7.6 ° / 0.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 12.3 ° / -0.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 12.3 ° / -0.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı